Társasingatlankezelő

Társasházbiztosítás

Egy ház – egy biztosítás

A 90-es évek elején lezajlott lakásprivatizációs hullám során kialakult új tulajdonosszerkezet hatással volt és van a biztosítási piacra is. A biztosítók által kínált a társasházi közösségek számára komplett épületbiztosítás új konstrukció, mely magába foglalja a magántulajdonban lévő lakások és közös tulajdonban lévő épületrészek (pl. lépcsőház, pince, tetőtér stb.) biztosítását is. Ez nagymértékben segíti a lakóközösséget abban, hogy egy káresemény kapcsán minél egyszerűbben megkapják a kártérítést, mivel mindössze egy biztosítóval kell a kapcsolatot tartani. A mai biztosítási piacon még mindig kevéssé elterjedt ez a forma.

Egy társasház lakóközösségének tagjai nem csupán lakásukért, hanem az egész épületért felelősek, a keletkező károk több otthon értékeit és a közös helyiségeket is veszélyeztethetik. A kárrendezés folyamata gyakran nehézkes a lakók különböző biztosítottsága, valamint az egyéni ügyintézés miatt. E probléma megoldására kínálják a többlakásos lakóépület-biztosításokat. Megnyugtató, mert függetlenül az összes lakó, bérlő biztosítottságától az egész épület biztosítva van a pincétől a padlásig.

A termék által egyszerűbbé válik a közös képviselő munkája, mert az ügyintézés és a kárrendezés során egy társasággal kell a kapcsolatot tartania.

A lakóknak olcsóbb lesz a biztosítási díj a mennyiségi, kockázati és tartamengedmények miatt. Ezenkívül minden lakó önállóan dönthet saját ingóságainak biztosításáról.

Fedezetet nyújt tűzkockázatokra, ezen belül a villámcsapásra (közvetlen és közvetett) és robbanásra. Elemi károkra: vihar, jégverés, hónyomás, szikla- és kőomlás, földcsuszamlás, ismeretlen építmény, üveg beomlása, ismeretlen jármű ütközése, földrengés, árvíz, felhőszakadás. Üvegtörés, mely tartalmazza az erkély-, loggiaüvegezést is, valamint a katedrál hőszigetelő és drótüvegekre is kiterjed. A biztosítás a vezetékes víz kockázatokra is vonatkozik. Ezenkívül a kockázatok kiegészíthetőek a különleges üvegek üvegtörésével (pl. kopolit üveg), épület felelősségbiztosítással, lakóközösségek jogvédelem-biztosításával.Továbbá a lakók választhatnak plussz szolgáltatások közül is, melyek a következőek: tetőbeázási, kaputelefon-rongálási károk, közös tulajdonban lévő ingóságok biztosítása, vandalizmus kiterjesztése épületbejárati kapukra, közös tulajdonú helyiség falazatának összefestése, vandalizmus kiterjesztése lakások bejárati ajtajára.

Összegezve: a társasházi komplett épületbiztosítás olcsóbb és hatékonyabb, a sokkal egyszerűbb ügyintézés mellett.