Társasingatlankezelő

Milliókkal a kilakoltatások ellen

Közalapítvány a díjhátralékosok támogatására

Húszmillió forint induló vagyonnal közalapítványt hozott létre a díjhátralékosok támogatására a szegedi önkormányzat és három, városi tulajdonú cég. Az alapítók a szociális biztonság erősítése mellett segítik azokat a díjhátralékosokat is, akik tetemes közüzemi tartozást halmoztak fel. Ezzel a kilakoltatásokat szeretnék megelőzni.

A Védőháló a díjhátralékosoknak elnevezésű közalapítványt a napokban hozta létre az önkormányzat a Szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Rt.-vel, a Szetáv Vagyonkezelő Kft.-vel, valamint a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-vel közösen. Az alapítvány támogatja azokat a szociálisan rászorult és együttműködő hátralékosokat, akiknek lakásbérleti-, víz- és csatornadíj-, illetve melegvíz- vagy távhődíjtartozásuk van. Segítséget nyújt továbbá olyan családoknak is, amelyek jelenleg nem kapnak szociális támogatást az önkormányzattól. Az alapítók szándékaik szerint szeretnék megelőzni azt, hogy az átmenetileg anyagi nehézségekkel küzdők nagy díjhátralékot halmozzanak fel, valamint azt, hogy a közüzemi tartozások miatt ingatlanárverésre és kilakoltatásra kerüljön sor. Mindemellett az alapítvány szeretné kompenzálni az esetleges díjemelés, a fűtési idény végi egyszeri elszámoló számla legsúlyosabb hátrányait is azoknál, akiknek problémát jelent annak kifizetése.

Az önkormányzat és a városi cégek 5–5 millió forinttal hívták életre az alapítványt, egyben kötelezettséget vállaltak arra, hogy az elkövetkező öt esztendőben minden év március 31-éig legalább ugyanennyi összeget befizetnek a közalapítványnak.

Az alapítvány tizenegytagú kuratóriumába Juhász Miklós és Tóth László önkormányzati képviselőt delegálta a város. A Védőháló nyitott, ahhoz bármely magán- vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező társaság vagy szervezet csatlakozhat.

Az alapító okirat szerint a működési költségek fedezésére csak az alapítvány vagyonának 10 százaléka használható fel. Az is szerepel a dokumentumban, hogy a közalapítvány vagyonának mindenkori 30 százalékát kockázati céltartalékolás címén meg kell őrizni. E céltartalékot csak olyan módon lehet befektetni, amely nem jár kockázattal. Egyébiránt a többi pénz – amelyet pályázat vagy kérelem útján oszt majd szét a kuratórium – korlátozásmentesen felhasználható.

Fizetési gondok

A szegedi önkormányzat idén már több mint 11 millió forint eseti segélyt adott ötszáz családnak, hogy rendezze díjhátralékát. A 18–36 ezer forint közötti összeget közvetlenül a szolgáltató cégekhez utalta a hivatal. Szegeden közel ezer családnak jelent gondot a távhőszolgáltatás díjának kifizetése. A díjhátralékosok közül sokan az IKV-nak is tartoznak lakbérrel. Információink szerint az ingatlankezelő csak végszükség esetén indít eljárást a nem fizető bérlőkkel szemben. A családok kilakoltatása nem gyakori a városban.