Társasingatlankezelő

Túlpörgött a vízóra, gigaszámlát kapott a fogyasztó

Két hét alatt több mint ezer köbméter vizet használt el egy család Kaposmérőben. Legalábbis a mérőóra szerint.

– Fizikai képtelenség, hogy két hét alatt több mint ezer köbméter vizet elhasználjunk – mondta Pálfi Tamás. – Csőrepedésünk nem volt, a derítőgödör nem telt meg, uszodát nem működtetünk, elfolyó víz okozta károkat nem tapasztaltunk. Ilyen fogyasztás akkor lehetséges, ha másodpercenként elfolyik egy liter víz, folyamatosan, két héten keresztül A panaszos szerint 2008. december 31-én olvasták le a vízórájukat, akkor 690 köbméter fogyasztást mutatott az óra. Két héttel később már 1735-öt. Azonnali óracserét és az óra rendkívüli hitelesítését kérték. A jegyzőkönyv tanúsága szerint: az óra pontosan mér..

– Hiába kértem ismételt óravizsgálatot, ezt a DRV elutasította, és mintegy kétszázezer forintot követel rajtunk, amelynek behajtását már ki is adta egy külső cégnek – ecsetelte a történteket Pálfi Tamás. – Nem vagyok hajlandó olyan szolgáltatásért fizetni, amit nem vettem igénybe, és ami hibás, fizikailag lehetetlen mérésen alapul.

Jankó Gábor, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. PR-vezetője szerint annyi a fogyasztás, amennyit az óra mutat. – Fogyasztónk az év elején jelezte, hogy a leolvasott mérőállás szerinti fogyasztás – amely hat hónapra, a tavaly júliustól decemberig tartó időszakra vonatkozik – magasabb az általa feltételezettnél – mondta Jankó Gábor –, ezért javasoltuk neki egy rendkívüli pontossági vizsgálat elvégeztetését. A vizsgálatot a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal végezte el, a vízmérő ezen az ellenőrzésen megfelelt, a független hivatal azt állapította meg, hogy pontosan mérte a rajta átfolyó víz mennyiségét.

– A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nek sem joga, sem lehetősége nincs megkérdőjelezni ezt a vizsgálati eredményt – tette hozzá Jankó Gábor. – Egyúttal mindenkinek javasoljuk, hogy rendszeresen, lehetőség szerint havonta ellenőrizze házi ivóvízhálózatát és vízmérőjének állását, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen esetek, ne utólag derüljön ki, hogy a két leolvasás közötti féléves időszakban – például egy belső hálózati meghibásodás, csőtörés miatt – magasabb volt a fogyasztás a vártnál.

Olvasónk a békéltető testülethez fordult panaszával, mely nem fogadta el minden kétséget kizáró bizonyítéknak a vízóra mérési eredményét. A pontossági ellenőrzés során a mérőórát nem bontották meg. A pécsi Mérésügyi és Műszaki Biztonsági Hatóság szakmai tájékoztatója szerint a gyakorlatban előfordul, hogy a vízóra valamelyik száma megakad a mérő számlálószerkezetébe kerülő szennyeződés miatt, vagy az egyes számdombokon levő fogazat sérül, kopik. Ez okozhatja, hogy a számok valamelyike ugrik.

A teljes cikk letölthető, pdf formátumban