Társasingatlankezelő

A közös képviselő milyen feladat?

Alapvetően műszaki, kereskedelmi vagy pénzügyi feladat-e az ingatlankezelés, vagy valami egészen más?

A XXI. századi elvárásoknak megfelelően már nem ingatlankezelésről, hanem ingatlangazdálkodásról – mint komplex feladatról – kell beszélnünk, ami magába foglalja:

A fentiekből következik, hogy itt egy új szakma van kialakulóban, amelynek célja és feladata a klasszikus ingatlankezelésen kívül: a teljes körű gazdálkodási elemzés alapján az ingatlan maximális piaci értékének biztosítása, az elérhető minimális üzemeltetési költségek mellett.

Szempont-e vásárláskor a kezeléssel kapcsolatos teher?

Befektetők esetében mindenképpen, hiszen pénzüket azért fektetik ingatlanba, hogy az piaci kamat feletti hozamot biztosítson. Ha egy ingatlan kezelésével kapcsolatos költség meghaladja a piac által elfogadott üzemeltetési költséget, akkor a különbözetet a haszonból kell elvenni, de ez kétségessé teheti a vásárlási szándékot.

Van-e tényleges különbség lakó- és kereskedelmi ingatlan kezelése között?

Napjainkban alapvetően két lényeges különbséget figyelhetünk meg:

  1. a) Amíg a kereskedelmi ingatlanok többségét olyan szakcégek üzemeltetik, akik minden területre kiterjedően szakemberekkel (jogi, számviteli, gazdasági elemző, műszaki, energetikai, ingatlangazdálkodó) rendelkeznek, addig a lakóingatlanokat általában egy-két fős kis cégek, vagy magánszemélyek üzemeltetik.
  2. b) Amíg a kereskedelmi ingatlanok tervezésekor az éves költségvetésbe beépítik azt a visszapótlási értéket, ami az ingatlan műszaki és erkölcsi folyamatos értékmegőrzéshez szükséges, addig a lakóingatlanoknál általában csak a hibaelhárításokat és a „tűzoltásokat” tervezik be.

Változott-e a szakma presztízse az utóbbi időben?

Az utóbbi években igen sok cég fejlesztette ki az ingatlangazdálkodással foglalkozó, és eredményeket felmutatni tudó részlegét, ennek következtében a szakmai és pénzügyi körökben javult a szakma presztízse.

Jó-e, ha a tulajdonos külön kezelőszervezetre bízza ingatlanát, vagy jobb, ha a gazda maga foglalkozik vele?

A nyugati világban már több mint 15 éve felismerték, hogy egy vállalatnak azzal kell foglalkozni, ami a fő tevékenysége – amihez ért – és az összes többi feladatot, így az ingatlangazdálkodást is, teljeskörűen szakcéghez kell kihelyeznie. Ma már Magyarországon is megindult ez a folyamat.