Társasingatlankezelő

A penészedés

Tudta?

A penészedés ott kezdődik, ahol legalább 72 órát meghaladó időtartamig, 75% feletti a páratartalom.

A penész egy olyan gomba, ami mindenütt jelen van, ha akarjuk ha nem. Apró penész-spórák repülnek a levegőben mindenfelé. Ám a penészesedés nem indul el mindaddig, amíg a penész nem talál megfelelő „táptalajra”. A penészfoltok ott jelentkeznek először, ahol a hosszabb időn át magas a páratartalom, ami az egyik elengedhetetlen feltétele a penészfolt kialakulásának.
A száraz, kellően szellőzött és megfelelő hőmérsékletű felületen a penészedés nem indul el. Ha már bekövetkezett a baj, akkor e feltételek biztosításával megszüntethető a penész terjedése. Nem szükséges tehát rögtön különféle vegyszereket, penész gátló festéket, penész lemosót bevetni, hiszen ha a penészesedés okait nem szüntetjük meg, akkor a tünetek kezelése csupán átmeneti eredménnyel szolgál. A kezelőszer hatóanyagának lebomlása után a penészképződés újra előjön.
Penész keletkezhet olyan helyen is, ahol a levegő páratartalma a hidegebb felületeken lecsapódik. Ez olyan helyeken történik, ahol az ún. harmatponti hőmérséklet uralkodik.

A salétromosodás és „sókivirágzás” alapfeltétele, hogy legyen a falba szabad mész és só, és kerüljön a falba víz. A mész és a só mindenképpen benne van a falazatban, azt onnan kivenni nem tudjuk (és nem is kell, jó helyen van az ott), viszont a víznek nincsen keresni valója bent a falban.

Tehát a fő- és egyben az egyetlen feladatunk, hogy megakadályozzuk a víz bejutását a falazatba.