Társasingatlankezelő

Lemondás után meddig kell végeznie a feladatokat a közös képviselőnek?

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára ingyenes jogsegélyszolgálatot is biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés:
Egy 16 lakásos társasháznak voltam a közös képviselője három évig. Az előző közös képviselő külföldre ment dolgozni, így kényszerből elvállaltam a feladatot, igaz addig is nagyon sokat tettem a közösségért. A ház gazdálkodását tervszerűen a szabályoknak megfelelően igyekeztem ellátni, mégis sok kritika ért, igaz a többség meg volt velem elégedve.
Az utolsó közgyűlésen lemondtam, de a lakok nagy része nem igazán szeretné távozásom. Álláspontomon azonban nem változtatok, hiszen  az házban nincs egyetértés, 3 hangadó 3 felé igyekszik.
Az egészségi állapotom miatt, a családom kérésére abba szeretném hagyni ezt a a munkát, de az SZMSz-ünk szerint kénytelen vagyok addig végezni ezt a feladatot, amíg nem találunk mást.
A ház közössége nem akar külső céget megbízni, hiszen akkor ez a költség kb. háromszor nagyobb lenne, mint most.
Minden folyamatban lévő munkát elvégeztem, a beszámoló, az éves költségvetés elfogadva, de nem tudom meddig vagyok köteles végezni a munkát. Még egy hónapot ígértem a lakótulajdonosoknak.

Válasz:
A közös képviselő a lemondását követően 30 napig köteles a munkát teljes egészében ellátni, ezután csak ügyvivőként kell átutalnia a hozzá beérkezett számlákat és teljesíteni az egyéb fizetési kötelezettségeket. Mindenképpen szükséges azonban, hogy a tulajdonosok döntsenek   arról, hogy amennyiben 30 napon belül nem tudnak saját maguk közül közös képviselőre javaslatot tenni, úgy a közös képviseletet ellátó – volt – közös képviselő jogosult külső személyektől ajánlatokat kérni a közös képviselet ellátására. Ha van három ajánlata külső személyektől, akkor össze kell hívnia a közgyűlést és napirendi pontként fel kell venni a közös képviselő választását, valamint a számvizsgáló bizottság megválasztását, vagy megerősítését. Nem lehet ilyen kérdésben arra várni, hogy a tulajdonosok majd valamilyen módon intézkednek az utód megtalálásáról, arról még a lemondott közös képviselőnek is gondoskodnia kell. Tehát a munka végzésének időtartama Önön is múlik, s azon, hogyan tudja megoldani az utód belépését a munkába.