Társasingatlankezelő

Kinek a munkáját segíti a kötelezően bevont mérlegképes könyvelő?

A Társasházi Háztartás szaklap „Olvasói kérdések” rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés:
1. Az új társasházi törvénny szerint az ellenőrzéshez melyik időponttól (2009.09.30. vagy 2010.01.01.) kell alkalmazni mérlegképes könyvelőt és az első ellenőrzést milyen időszakra kell elvégezni?
2. Pontosan mit jelent a pénzügyi forgalom (pl: pályázati támogatás ide tartozik-e)

Válasz:
1. A társasházi törvény regisztrált mérlegképes könyvelőt a 2009. évi gazdálkodás ellenőrzésére kell igénybe venni. Az elv az, hogy a társasház könyvelője elvégzi a 2009. év zárását, a közös képviselő elkészíti a szöveges beszámolót és a 2010. évre szóló költségvetés tervezetét. Ezt az anyagot kell átadni a megbízott mérlegképes könyvelőnek, aki elvégzi a gazdálkodás elemzését, összeveti a terveket a tényleges lehetőségekkel. A regisztrált mérlegképes könyvelőt meg kell hívni a beszámoló közgyűlésre és ott el kell mondania a megállapításait. A cél: a számvizsgáló bizottság munkájának segítése, hogy a laikusokból álló SZB is eleget tudjon tenni a tényleges ellenőrzési feladatainak.
A regisztrált mérlegképes könyvelő nem lehet kapcsolatban sem a társasház tulajdonosaival, sem a közös képviselővel, sem a társasháznak könyvelést végző személlyel (szervezettel).

2. A pénzügyi forgalom meghatározására egyesületünk Pénzügyminisztériumi állásfoglalást kér, mert ha csak a törvény szövegét nézzük, akkor a bankszámlaforgalom tartozna ide, amelyik nagyon sok háznál elérheti vagy meghaladja a 10 millió Ft-ot. Természetesen a pályázati pénzek, a felvett hitelek mind ebbe a kategóriába tartoznak.