Társasingatlankezelő

Egy történet margójára

Egy pénteki napon barátom felhívott: „Olvastad?”   Elolvastam.

Megdöbbenve vettem tudomásul, hogy mindenféle erkölcsi és etikai normák ellenében, az érintettek tájékoztatása és az előzmények, körülmények megvizsgálása nélkül enyhén szólva személyeskedő írás jelent meg egyik közös képviselőnkről. Sajnálatosnak tartom az eseményt, amikor a városi problémaként jelentkező galambügyet – amit akár a többi 80 társasháznál is fel lehetne sorolni – személyeskedő írásban, egy-két ember hibájaként tünteti fel.

A teljesség igénye nélkül kényszert érzek néhány apró információ közzétételére:

  1. A társasház lakóközössége 2002. november 04-én választotta meg az új közös képviselőt.
  2. 2001-2002. évben az előző közös képviselő kezdeményezésére a hatóság több alkalommal intézkedett az üres lakás tulajdonosa ellen.
  3. Az üres lakás erkélyére a védőhálót a hatóság által (birtokháborítási ügyben, végrehajtás foganatosítása intézkedésekor, a társasház képviselője és a rendőrség jelenlétében) megbízott vállalkozó szerelte fel 2002. szeptember 27-én, amikor a ház alkalmazottja a lakás erkélyén lévő galambürüléket is eltávolította.
  4. A védőhálót a felszerelő vállalkozó 2002. novemberében a helyszínen ellenőrizte, ami felszerelés állapotában volt, sértetlen.
  5. A hatóság információja alapján: a védőhálón kívül az üres lakás tulajdonosával szemben csak büntetési lehetőségük van
  6. Galambriasztók felszerelésére több százezer forintos költséget jelentene a lakóközösség részére.
  7. A közös képviselő nem „kitalál” valamit, hanem a munkáját végezve intézkedik.
  8. Sajnos a szakmaként meghatározott társasházkezelést még mindig összekeverik a gondnok feladatkörével.
  9. A társasház alkalmazottja -feladatát ellátva- napi rendszerességgel a közös tulajdonú területeket és az épületet körülvevő járdákat tisztítja, tisztántartja.

Az előzőeket számbavétele után sajnálatosnak tartom, hogy egy több éve húzódó probléma felelőseként a jelenlegi közös képviselő a bűnbak. Egyesek elvárják, hogy azt a problémát, amit több éve nem sikerült megoldani, valaki egy-két hónap alatt kiküszöböljön.

Sajnos városunkban majd az összes társasházi lakás használatát, a napi életet a galambprobléma zavarja, akadályozza. Potyog a járdán a gyalogosra, díszíti autónkat parkoláskor. A problémát okozó galambok tulajdonosa nem tisztázott, ellenük való védekezés nem egyszerű és nem olcsó dolog. Mivel városunkban a galambügy az összes társasházban problémát jelent, nem egy -egy közös képviselőn múlik a megoldás.

A közös képviselő feladatait alapvetően az 1997. évi CLVII. társasházról szóló törvény tartalmazza, ami nem egyezik a gondnok kötelezettségeivel.

Bízunk abban, hogy a jó tündér módjára valaki megszabadít bennünket e problémától!