Társasingatlankezelő

Az Ionizációs technológia

Az ionizációs technológia egy korszerű mérnöki fejlesztés eredménye. Az elektromos ionkazán átfolyós rendszerű elektródás vízmelegítőként  üzemel és  sokkal  gazdaságosabb a hagyományos társainál. A melegítés folyamata a kazánban ionizáció által történik, amelynek során energia hatására elektronfelvétellel v. leadással negatív illetve pozitív elektromos töltésű részecskék képződnek semleges atomokból, molekulákból. Ezek a részecskék a negatív és a pozitív elektródák felé mozogva energiát termelnek, azaz a melegítés folyamata egyenes úton történik az ionizációs kamrában, közvetítő fűtőbetét nélkül, ellentétben az összes többi fűtési eljárással, ahol különböző köztes elemet (pl. fűtőszálat) alkalmaznak a víz melegítésére, ami rontja a hatásfokot.

Az ionizáció folyamata egy kisméretű gyűrű alakú  ionizációs kamrában történik,  ezért hirtelen következik be a hőhordozó felmelegedése, ennek következtében megnő az ionizációs kazánban a nyomás (maximális teljesítmény mellett 2 bar) és mint a kotyogó kávéfőzőből, úgy tör felfelé a forró víz. Ezért a ionkazán egyszerre melegítő- és keringetőként is üzemel, ami lehetségessé teszi bizonyos esetekben a keringető szivattyú mellőzését. Ennek ellenére a hatásfok további növelése érdekében a nagyobb rendszerekben ajánlott a keringető szivattyú beiktatása, mert így hamarabb jut el a hőhordozó a fűtőtestekbe.

A fentiekből már látható az ionizációs technológia következő előnye is, ugyanis ha a rendszerből bármilyen oknál fogva elfolyik a fűtőközeg, a kazán nem fog tovább működni, mert a víz az elektromos lánc részét képezi. Ha nincs hőhordozó, nincs áramfogyasztás – nincs melegítés – nincs tűzveszély, mint a hagyományos fűtőbetéteknél. Ezek a kazánok pontos, a kellő energia felvételt önszabályozás útján végző műszerként üzemelnek. A hőhordozó felmelegedésével arányosan csökken az elektromos ellenállása. Az elektródákon átfolyó áram emelkedésének megfelelően növekszik az áramerősség felvétel és a kazán fokozatosan kezdi átadni ezt az energiát a fűtőközegnek, hő formájában. Az áramfelvétel a felhasználó által meghatározott hő elérésétől függ.

A rendszer felfűtése, az ionizációs technológia alkalmazása által az kazán bekapcsolása után rögtön elkezdődik és 1 perc múlva a kazánból kilépő hőhordozó eléri az 55-60 C fokot. Magyarországi viszonylatban egy 60-70 nm alapterületű lakásban 25-30 perc alatt melegszik fel a kazánba visszatérő hőhordozó 40-45 C fokig. Mindezek mellett figyelembe kell venni, hogy az elektromos energia megtakarítása az ionizációs kazán működési tulajdonságaiból ered. Így a 3- és 5 kw-os kazánok beindítása után a visszatérő hőhordozó 18 fokos hőmérséklete mellett az energiaküszöb 10-12 A (kb. 2 kw) körül kezdődik. A rendszer felmelegedésének arányában a hőhordozó ellenállása változik, a kazán teljesítménye fokozatosan növekszik a nominális értékig. Egy hasonló 5kw teljesítményű fűtőbetétes kazán, hasonló indítási körülmények között kb 10 percet igényel a kazánból kilépő hőhordozó 50-55 fokos felmelegítéséhez, ami 50% meghaladja az indításhoz szükséges energia felvételt az elektródás kazánhoz képest.

Összefoglalva tehát az ionizációs technológia korlátlan lehetőségeket kínál a korszerű fűtésmegoldások terén. Alkalmazása által jelentős energia takarítható meg és kíméli a környezetet is.